vineri, 24 septembrie 2010

Let's fuck Romania

Da, sunt rau, merit ars pe rug pentru asta. In primul rand vreau sa specific ca intentia si tot acest eveniment numit "Let's do it Romania" este o initiativa laudabila insa pur si simplu fara rost.

Bineinteles ca toata lumea va spune ca se curata tara de gunoaie, ca va fi bine, ca ne vom plimba numai prin pajisti pline de flori, nu de gunoaie. Ce spui tu? Vreti sa spuneti ca se curata o tara astupata de munti intregi de gunoaie intr-o initiativa de o singura zi

Da, acum multi vor spune ca decat sa nu faci nimic si sa critici mai bine faci putin dar bine, decat sa bati din gura.

Nici nu stiu de unde sa incep. In primul rand o tara ca Romania, care este pur si simplu ingropata in gunoaie, nu se curata asa.

Chiar daca astfel de actiuni ar fi facute in fiecare weekend, ceea ce e pur si simplu imposibil, tot nu s-ar observa nimic concret. De ce am spus ca e imposibil? Pentru ca o astfel de actiune e un trend acum, e ceva ce toata lumea vrea (sau nu) sa faca. E usor sa aduni zeci de mii de oameni la o singura actiune pe an, insa sa cureti o tara de gunoaie e imposibil.

In loc sa cheltuim bani pe astfel de actiuni, mai bine i-am investi in campanii de constientizare, in locuri amenajate pentru colectarea gunoaielor in natura, in cosuri de gunoaie in orase, in cosuri de gunoaie in locurile de camping, in parcari, pe marginea drumurilor unde sunt locuri de popas, pentru amenajarea de astfel de puncte de colectare a gunoaielor acolo unde sunt astfel de probleme.

In primul rand problema nu e ca sunt gunoaie, problema e CA SE ARUNCA GUNOAIE. Ca sunt gunoaie e doar rezultatul. Si cum raul trebuie taiat de la radacina, ar trebui rezolvata problema aruncarii gunoaielor, nu a curateniei. Pentru ca asa ce facem? Zece fac mizerie si unul strange? Nu aveti decat voluntarilor.

Insa niste amenzi de sa te usture pielea, niste locuri amenajate pentru depozitarea gunoaielor (cum spuneam mai sus) ar fi mult mai de folos decat o campanie deasta de fatada. Da. De fatada.

Da stiu, tara e plina de tineri care mai de care mai voluntari, unul mai voluntar decat altul (stiu ca suna aiurea) care si-au dat seama ca asta e menirea lor in viata. Sa stranga gunoaie. Cand de fapt ei sunt cei care toata vara au lasat gunoaie cand au fost cu prietenii la gratar, ei sunt cei care in oras in loc sa duca un ambalaj in mana inca 50m il arunca pe jos. Insa acum toti sunt mari ecologisti.

Cat despre acesti voluntari, probabil printre ei sunt si voluntari in adevaratul sens al cuvantului, insa majoritatea vor fi acolo intr-un voluntariat de genul: "Daca-i musai cu placere". Adica oameni dusi de la diverse firme, elevi din scoli, oameni din primarii, pentru ca toate astea dau bine la imagine, dupa cum ziceam a devenit un trend sa fii ecologist.

Chiar ma intreb cati dintre cei care vor fi maine acolo isi strang gunoiul la picnic, cati isi golesc scrumiera la semafor, cati arunca ambalaje in oras, cati nu spun "daca altul face eu de ce sa nu fac," cati dintre ei fac ceva cand vad o gramada de gunoi pe marginea unui rau? Atunci de ce nu ia un ecologist un sac de gunoi sa adune flacoanele si sa le arunce la un cos. De ce trebuie facut totul doar de fatada, de ochii lumii si doar odata pe an. Asta e exact ca atunci cand spui ca de Craciun trebuie sa fim mai buni si sa facem fapte bune. E exact acelasi lucru.

Totul va fi bine si frumos maine, insa totul va reveni la normal. Am mai spus-o si sustin in continuare ca nu asta e solutia. Pentru ca nu ai cum sa cureti toate mizeriile lasate de sute de mii de oameni. Solutia e sa taiem raul de la radacina nu sa facem curatenie in urma altora. 

3 comentarii:

Ricardo spunea...

trebuie si initiative in tara asta, dar treaba asta cu ong'urile mi se pare demagogie pentru a atrage bani.

Little Dot spunea...

Bineinteles ca trebuie, nu zic nu. E o idee buna, insa nu e o solutie.

Kabuky spunea...

Solutii nu mai sunt deloc in Romania.Campania aceasta a fost facuta de ochii lumii.Am vazut si ieri pe ProTV la Maruta in emisiune,cativa invitati care au discutat pe aceasta tema,dar degeaba,cum spuneai si tu Little ,nu este o solutie.

Trimiteți un comentariu