miercuri, 15 septembrie 2010

Festivitatile de inceput/sfarsit de an scolar II

Am urat intotdeauna festivitatile. Mai ales cele de sfarsit, pentru ca atunci e soare, e cald, si aceiasi demagogi, an de an, tin neaparat sa tina sute de persoane in soare doar pentru a citi ei un discurs care cu siguranta nu l-au scris ei.

Festivitatile au fost intotdeauna un loc de campanie electorala, nu atat pentru elevi, cat pentru parinti. Acesti oameni pe care noi ii numim politicieni, incearca o data pe an sa arate ca le pasa de sistemul de invatamant, poate poate vor atrage simpatia parintilor.

Da stiu, anul scolar trebuie sa inceapa intr-un cadru festiv, bla bla. Dar de ce nu se face ceva interesant, sau de ce nu se spune ceva interesant? Aceleasi discursuri care daca le-ai asculta (nu cred ca le asculta cineva vreodata) te-ar scarbi pur si simplu.

Imi amintesc de festivitatea din clasa a 11-a. Era campanie electorala pentru ceva. Habar nu am pentru ce. Dupa un lung discurs al primarului l-a sfarsit a spus ceva de genul. Citez din memorie: "Acum ma adresez elevilor de clasa a 12-a. Sa mergeti Duminica la vot, indiferent cu cine votati. Important e sa mergeti." Nu stiu cum vi se pare voua insa mie mi se pare campanie electorala pe fata. Clar ca isi doreste sa votezi cu el sau partidul sau. Dar na, o da si el la intors cum poate, ca e cam penibil sa spui mergeti si ma votati.

Ar mai fi ceva. Intotdeauna inainte de inceputul anului scolar, auzim la tv vorbindu-se despre faptul ca politicienii sa nu fie primiti la deschidere. Totusi, nu am vazut niciodata o festivitate fara un politician prezent. Parca fara ei nu se poate. Prea multi directori (toti) sunt sub papucul oamenilor din politica. Si prea multe scoli (toate) au afaceri din care diversi oameni politici au de castigat. Asa ca e imposibil ca profesorii sa aibe putina demnitate sa se ridice impotriva celora care ii umilesc pana la urma, care ne umilesc pe noi toti.

Anul asta s-a citit in majoritatea scolilor mesajul lui Boc (daca va plictisiti foarte rau il puteti citi aici) trimis in toate scolile si liceele din tara. Un lucru nu inteleg. Tara merge asa cum merge din vina lui, vina lor. Si noi ce facem? Le citim copiilor ce spune primul incompetent al tarii. Felicitari domnilor profesori, va meritati soarta si salariile.

Maine seara voi scrie cateva lucruri despre acest sistem de invatamant pe care ei il lauda an de an si pe care incearca sa ni-l prezinte mereu ca fiind functional, cand de fapt e pe butuci.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu