duminică, 5 septembrie 2010

Inglourious Basterds (2009) si The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Ce au in comun aceste doua filme? Nimic. Atat doar ca amandoua au aproximativ doua ore jumate, in ambele joaca Brad Pitt si faptul ca pe amandoua le-am vazut azi-noapte. A da, si sunt doua filme bune. Chiar daca dupa ziua de ieri am fost destul de obosit, aseara nu am avut somn asa ca pe la 10 m-am pus sa ma uit la un film. Si am adormit abia dupa ora 3, cand s-a terminat si cel de-al doilea film.

"Inglourious Basterds" prezinta o perioada istorica in care Franta era ocupata de nazisti, iar evreii erau persecutati. Un film despre razboi, insa care nu prezinta date istorice reale, doar faptul ca Franta a fost ocupata cu adevarat de nazisti. Un film foarte bun, o drama de razboi, insa care nu te tine cu sufletul la gura asa cum te-ai astepta. Un film despre care nu sunt multe de spus, insa un film bun, un film al lui Quentin Tarantino care merita urmarit.

"The Curious Case of Benjamin Button" este genul de film despre care nu v-as spune prea multe si v-as lasa sa il urmariti. Totusi va dau cateva detalii. In film este vorba despre un barbat (Benjamin Button) care se naste batran. Este foarte urat la nastere (de fapt toti bebelusii sunt urati - acum o sa sara toate femeile cu gura pe mine), mama sa moare imediat dupa nasterea sa, iar tatal sau il abandoneaza. Este crescut de o negresa la o casa de batrani. Benjamin intinereste pe masura ce trec anii. In interior devine mai batran iar in exterior devine mai tanar. Povestea de dragoste a acestui film se consuma intre Benjamin si Daisy. Cei doi evolueaza in directii diferite, el intinerind pana ajunge la stadiul de bebelus, cand moare iar Daisy imbatranind.

Filmul ne aminteste faptul ca viata este efemera, toate lucrurile sunt de fapt efemere. Indiferent in ce directie mergem, dragostea si suferinta ne insotesc peste tot. Personajul cunoaste pe parcursul vietii sale suferinta de ai pierde pe cei dragi, dezamagirile. Filmul ne invata ca trebuie sa profitam de orice oportunitate in viata, de orice moment de fericire, pentru ca viata este trecatoare si chiar daca in acest film avem si o perspectiva fictiva, cea a vietii derulate in sens invers, ea este mereu trecatoare.


Inglourious Basterds


The Curious Case of Benjamin Button

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu