duminică, 19 septembrie 2010

De ce avem un sistem de invatamant infect? III

Postare lunga

In primul rand pentru ca traim in Romania si cam orice e legat de acest nume e ... "romanesc." Evident, avem o tara frumoasa, insa e distrusa de niste incompetenti, de oamneni corupti, de hoti (nu aia din tramvaie) si de oameni care uramresc interesul cetateanului doar in campaniile electorale, in rest, doar el si familia lui. Nu cred ca a vazut cineva politician sarac. In fine, deviez de la subiect. 

In Romania exista tineri cu capacitati intelectuale peste medie, multi. Uitati-va cati tineri romani invata in scoli si universitati din strainatate. Pentru ca acolo li se ofera un viitor, li se ofera conditii, speranta de viitor. In Romania esti sigur de ceva? Da, esti sigur ca dupa ce termini facultatea esti somer, esti sigur ca statul roman te va fura atata timp cat va avea de la cine.

Bineinteles ca nimeni nu stie de tinerii valorosi din Romania. Pentru ca la stiri nu vezi decat crime, violuri, sinucideri, batai, corpuptie. Rar, da foarte rar, vezi cate o stire care sa iti aduca zambetul pe buze. Si e trist ca romanul asa ceva urmareste. Probabil daca la un buletin de stiri ar fi prezentata o stire cu realizarile unui student roman de peste ocean, romanul de rand ar merge sa isi mai ia o bere din frigider. Iar deviez de la subiect.

Acest sistem este intr-o continua inovare, intr-o continua schimbare si reforma de peste 20 de ani. De ce trebuie sa facem experimente si sa folosim generatii intregi de elevi pe post de cobai, cand sunt atatea sisteme de invatamant excelente in lume? De ce Romania incearca sa gaseasca acul in carul cu fan? Am trecut prin 12 ani de scoala, 12 ani in care am stat in banci si sali de clasa infecte, printre oameni nepasatori si incompetenti. 

In Romania invatamantul este obligatoriu si gratuit, parca 10 clase. Spun parca pentru ca de la astia te astepti ca de la un minut la altu sa schimbe chiar si intreaga Constitutie a Romaniei, oricat de ilegal ar fi. Ar fi si culmea sa ma oblige sa invat pe banii mei. Statul plateste aceste cheltuieli tocmai pentru a asigura forta de munca pentru viitor. O tara fara un sistem de invatamant sanatos e moarta. Asa cum e si Romania. Ne intrebam de ce nu mai vin valori din spate. Pai cum sa primesti fara sa nu dai nimic?

Totusi, oricat de frumos ar suna "sistem de invatamant gratuit", in Romania nu e nici pe departe gratuit. Si asta stie orice om care a trecut prin bancile scolilor din Romania, asta cel putin dupa '89. In primul rand scolile din Romania sug bani la greu de la parinti si nu cred ca trebuie sa dau exemple. Cu siguranta toata lumea ori a trecut prin asta ca elev, ori ca parinte. Pe langa aceste cheltuieli "gratuite" mai intervin meditatiile. Meditatii care in Romania au devenit oarecum obligatorii. Profesorii au inceput sa faca diferente intre elevii care merg la meditatii si cei care nu. Au aparut avantajele la clasa intre cei care merg la meditatii si care nu. Si atunci cum sa nu spui ca sistemul de invatamant e infect, lipsit de relevanta, de calitate, cand este bolnav chiar in inima lui.

De ce un elev are nevoie de meditatii pentru a trece un examen (capacitate, teste nationale, bac, sau oricum se mai numesc ele). Eu consider ca meditatiile sunt pentru a face performanta, pentru olimpici sau pentru elevii cu capacitati intelectuale reduse. Si refuz sa cred ca in Romania 90% din elevi se afla in aceasta situatie. De ce te pregatesti 12 ani pentru diferite examene, cand tu trebuie sa platesti meditatii separat, pentru a te pregati pentru un examen, pentru care in mod normal ar trebui sa te pregatesti la clasa cu profesorul. De ce in Romania meditatiile au devenit litera de lege? Oare nu cumva pentru ca profesorii isi merita salariile?

Nu cred ca un copil care invata intr-o scoala privata si se pregateste sistematic pentru un anumit examen, mai are nevoie separat de meditatii. Nu cred.

Nu inteleg de ce se fac schimbari drastice in sistemul de educatie, de la an la an, chiar in ultimul moment. Se trece de la examen de capacitate, la teste nationale, la teze unice ca si cum generatii intregi de elevi sunt doar niste cobai. De ce nu se poate face odata o modificare drastica (daca asta se doreste) sa fie ceva intocmit bine, de experti, nu de un singur om care ajuns ministru crede ca are putere absoluta in tara asta.

Noi anul trecut am aflat cu mult dupa 15 septembrie cum va fi structurat examenul de bacalaureat, desi in mod legal (cica) orice modificare adusa sistemului de invatamant trebuie sa intre in vigoare pana la 1 septembrie, data oficiala a inceperii anului scolar.

Cu toate astea, an de an, aflam ca invatamantul in Romania merge bine, elevii sunt bine pregatiti, profesorii sunt toti calificati si incoruptibili. De ce incearca toti ministrii care trec prin acele fotolii sa minta populatia, cand sunt absolut penibili facand asta. Pentru ca orice om care vede si altceva decat stirile de la ora 5 isi da seama ca nu e asa.

Se intra la liceu cu turma de oi. La facultate la fel. Liceele sunt invadate de elevi cu medii mari insa fara ca acele medii sa reflecte realitatea. Elevii din mediul rural ajung sa intre printre primii pentru ca media generala pe cei 4 ani de gimnaziu este in general peste 9.50. Si nu, nu am nimic cu elevii din mediul rural. Stiu ca de multe ori de aici pot veni multe minti stralucite si elevi silitori, insa acestia sunt putini, iar eu vorbesc de un fenomen generalizat.

In scoli notele nu reflecta niciodata realitatea. Si chiar daca toti ministrii, chiar si cel de anul acesta, spun ca sistemul merge din ce in ce mai bine si ca notele de la examene incep sa reflecte realitatea, adevarul este altul. Notele de la bacalaureat nu reflecta realitatea. Cum spunea cineva, cei care chiar  au invatat au luat 9 iar cei care au stiut sa se descurce au luat 10.

Evident, nimeni nu face nimic si deocamdata totul merge bine, insa dupa cum se spune, ulciorul nu merge de multe ori la apa. Insa peste 3-5, poate 10 ani. Ne vom da seama unde am ajuns si din ce cauza. Sunt sigur de asta.

Anul acesta procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost undeva pe la 60%. Ministrul era multumit si foarte mandru de sine ca anul acesta nu s-a copiat. Evident ca nu s-a copiat, doar ca in unele centre de examen din tara au dat examenul numai elevi olimpici. Altfel nu imi explic procentul de promovabilitate de 100% si cu note mari.

Chiar daca ministrul (in general toti) este orb si crede ca acest procent mic de promovabilitate demonstreaza ca nu s-a copiat sau ca a fost un examen 100% corect. Ii sugerez sa mai lase fotoliul moale de sub fund si sa vada ca in Romania profesorii nu sunt cei mai corecti oameni. Probabil ca un procent real de promovabilitate in Romania ar fi undeva sub 50%, iar asta nu cu note de 9-10. Si sunt absolut sigur ca aces procent va scadea vertiginos in anii ce urmeaza, indiferent daca se va copia sau nu. Sunt absolut sigur. Pentru ca din spate vin generatii de care nu vom fi mandri. Elevi care in clasa a 8-a nu stiu sa scrie corect. Elevi care in clasa a 12-a nu stiu sa citeasca. Copii care scriu in caiete cu "tz" sau "ce faki", "bn" "ms", "pt k", "khe mumos est".

Si eu sau alte generatii am trecut prin perioada "asl pls" (cine stie cunoaste), folosim messengerul poate prea mult, insa scriem corect si romaneste. Doua vorbe despre scrisul corect. Greselile gramaticale sunt in general normale. Nimeni nu este perfect. Spun asta pentru ca am vazut de multe ori pe net cum diferiti comentatori se legau de blogeri pentru doua-trei greseli gramaticale. Cand scrii un text de 4-5000 de caractere, cateva greseli sunt absolut normale. Evident, pot fi corectate prin recitire. Insa daca nu ai timp sa recitesti textul si il publici fara sa il corectezi, eu zic ca doua-trei greseli gramaticale sunt absolut normale. Sa revenim.

Fenomenul a luat o asemenea amploare la generatiile tinere incat cu siguranta nu va putea fi stopat, iar efectele se vor vedea cat de curand si cu siguranta vor fi grave. In maxim doi-trei ani vom vedea elevi de liceu care nu mai stiu sa scrie corect, care nu mai stiu sa citeasca. Chiar daca multa lume ignora asta si ignora realitatea acest lucru va fi cu siguranta ireversibil.

Probabil am scris prea mult, insa ar mai fi multe lucruri de spus si sunt numeroase subiecte care ar putea fi dezvoltate separat. Daca ai avut timp si chef sa citesti aceasta postare pana la sfarsit inseamna ca esti, la fel ca si mine, satul de acest sistem de invatamant infect. Satul de materii peste materii. De cantitati uriase de informatii care nu vor folosi nimanui la nimic. De examene si diplome (a se vedea noua structura a examenului de bacalaureat) care nu iti vor folosi niciodata la nimic. In Romania se invata mult (oare?) si degeaba. Se invata mecanic, se invata "pe dinafara" in loc sa se invete "pe dinauntru." Practica este o sarbatoare. Laboratorul de chimie un lux, experimentele la fizica o raritate iar un profesor bine pregatit un vis (a se vedea notele de la titularizare, la toate materiile).

Se invata prea mult mecanic. Am disperat vara asta cu bacalaureatul. Cand toata lumea ma intreba: "Ai invatat comentariile la Enigma Otiliei? (exemplu). Pai ce relevanta are acest examen? Sa vedem care poate sa tina minte mai multa informatie decat ceilalti? Pur si simplu elevul este impins sa invete totul mecanic, fara sa gandeasca DELOC.

Nu spun ca nu este nevoie de toate acestea, de chimie, de fizica, desen, muzica, religie, psihologie, economie, sau alte si alte materii pe care unele persoane le-ar considera inutile. Este nevoie. Pentru ca fara o cultura generala minima esti pierdut. Insa este nevoie de un sistem imbunatatit, de programe subtiate. Este nevoie de mai putina teorie si mai multa practica. Este nevoie de cunostinte elementare, insa care sa fie stiute stas, este nevoie de porfesori competenti si de un mediu de invatare mai bun.

Fara o schimbare majora a situatiei din tara asta, cat de curand, poate prea curand, situatia va deveni disperata si atunci solutiile care azi ar fi putu fi luate vor fi deja prea tarziu de aplicat. Un popor cult si educat nu se formeaza de la un an la altul, nu se schimba nimic prin modificari anuale ale examenului de bacalaureat. Lasand totul in paragina, cat de curand vom regreta asta.

1 comentarii:

Marius spunea...

ma ce sa zic.....ai dreptate intr-o oarecare masura....ideea e ca si la noi vin foarte muti sa invete....nu stiu in ce stadiu de invatamant esti momentan, dar ma uitam pe listele de camine de la Transilvania din Brasov, sunt foarte multi din Spania, Italia care vin sa faca facultatea la noi. Si apropo de "unde lucrez dupa", chestia asta nu cred ca tine neaparat de invatamant....aici ar trebui sa colaboreze mai mult facultatile cu firme care au aceleasi activitati cu cele care le invata studentul.

Trimiteți un comentariu