marți, 24 august 2010

E greu să fii biciclist

Desii în ultima vreme am văzut că tot mai multă lume adopta sportul cu pedale nu prea suntem în siguranţă pe drumurile publice. Azi am ieşit la o mişcare împreună cu un prieten. Primul incident l-am avut într-o intersecţie unde noi veneam pe drumul prioritar, care mergea spre stânga, unde aveam şi noi intenţia să mergem.

Ştiu că sunt copii sau chiar adulţi (era să iau şi eu unul în plin că ieşea cu bicicleta de după o maşină fără să se asigure) care merg aiurea pe stradă, dar totuşi, când vezi un biciclicist că circulă regulamentar, semnalizează şi tu îi vezi clar intenţia (nu era seară, astea se întâmplau înainte de 8) să nu ai nici măcar intenţia de a frâna să îi dai prioritate este ceva destul de grav şi periculos în acelaşi timp.

După cum spuneam noi aveam intenţia să mergem pe drumul prioritar iar cel cu maşină venea din stânga noastră tot de pe drumul prioritar. Regula spune că atunci când doi participanţi la trafic (da, chiar şi pe bicicletă sunt participant la trafic) vin amândoi de pe un drum prioritar, se aplică regula priorităţii de dreapta. Adică cel care vine din stânga trebuie să acordre prioritate celui care vine din dreapta sa dacă are intenţia să meargă înainte, dacă face dreapta nu mai este cazul.

Prietenul nostru nu a avut nici cea mai mică urmă de intenţie să frâneze. Cel cu care eram a reuşit să treacă, însă dacă eu nu puneam frână probabil mă alegeam cu o căzătură urâtă (în cel mai bun caz). După ce a trecut de noi m-am uitat şi avea semne de începător iar asta mă face să gândesc, indiferentă sau neştiinţă? Amândouă sunt periculoase. Mai jos aveţi o schema ca să înţelegeţi mai bine.


Al doilea incident a fost cu un şofer care a intrat în depăşire în timp ce noi eram în paralel cu maşina din sensul opus. Din câte ştiu eu asta se numeşte triplare şi nu e deloc regulamentară, plus că e şi periculoasă, evident mai mult pentru biciclist.

Nici acesta nu a schiţat nici o urmă că ar renunţă la depăşire, deşi a fost o situaţie destul de periculoasă. De văzut ne-a văzut cu siguranţă, drumul era drept, era ziua. Deci putem spune că a fost indiferentă. Dacă era un copil sau un adult care se da cu bicicletă de câteva luni. Se speria şi îi intra în faţă. Evident că era vinovat biciclistul. Că nu a ţinut drumul drept.
 
Toate astea mă fac să mă gândesc să îmi pun cameră pe bicicletă şi să îi sutin pe cei de la trafictube şi să îmi cumpăr o cască. Asta pentru siguranţă mea. Nici nu vrea să mă gândesc cam cât de rău te loveşti de asfalt, doar pentru că un şofer indiferent te acroşează doar puţin.

2 comentarii:

Robert Lazar spunea...

Am eu o casca daca vrei, pacat ca nu esti din Brasov sa o probezi. Ti-o dadeam odata cu pantofii... :(

Little Dot spunea...

Ti-am zis ca nu sunt bani acum pentru ei :P Sunt foarte misto oricum.

Trimiteți un comentariu