luni, 23 august 2010

Efectul domino

Cred că deja toată lumea ştie toate detaliile despre tragedia de la materniteatea din Bucureşti. La momentul producerii "accidentului" nu am scris nimic despre asta pentru că e un subiect mult prea sensibil ca să poţi spune ceva. Totuşi, se întâmplă acum atâtea lucruri care sunt în legătură cu acel incident încât nu le pot trece cu vederea.
 
Acei copii au murit nu doar pentru incompetenţa unor angajaţi, sau angajate. Ci şi a conducerii spitalului, a statului şi din vina sistemului medical românesc.
 
În urma acestei tragedii au început anchetele prin spitale. Acum se văd toate neregurile. Acum se fac modificări. Dacă se vor face. De ce în România nimic nu se face fără pierderi de vieţi omeneşti. Iar în cazul de faţă a pierderii unor îngeraşi, fără vină. 
 
Parcă până acum nimeni nu a văzut ce dezastru e în ţara asta, ce dezastru e în spitale, peste tot.
 
Televiziunile au avut o pâine de mâncat de atunci, acum ştirile au mai scăzut, deja se trece pe vinovaţi, interesul scade. Unde va fi solidaritatea televiziunilor peste o săptămâna? Unde?
 
Ministrul se prezintă cu atâta incompetenţa în faţă poporului. Picătură care a umplut paharul în cazul ministrului a fost declaraţia acestuia, citez din memorie: "Căutaţi pe Google, că nu doar la noi s-a întâmplat aşa ceva."
 
Adică asta e scuza pe care o aduci tu? Atâta poţi domnule ministru? Până la urmă nu de scuze avem nevoie, de fapte, de lucruri concrete, nu de incompetenţa cu care suntem obişnuiţi de ani de zile. 
 
Se mai vorbeşte pe la televizor că naşterile în clinicile private au crescut. Cum e şi normal au crescut şi reportajele nu doar prin spitalele private, ci prin toate spitalele din ţara. Parcă acum au apărut toate problemele. Normal că au crescut numărul de naşteri în clinicile private, ce mamă care are de ales nu naşte într-un spital civilizat. Din nefericire există şi mame care nu au de ales, şi nu au de unde să plătească să nască civilizat. De ce domnule ministru, domnule preşedinte, o femeie modestă nu poate să nască civilizat în România? Nu cere nimeni să nască în lux, cu plasmă la pat cum vedem la televizor, ci doar în condiţii civilizate. 
 
Eu stau şi mă gândesc, dacă se va reface salonul de la materniteatea Giuleşti, oare vor mai merge femeile să nască acolo. Probabil că da. Însă nu am cum să nu mă gândesc ce efect psihologic are acest eveniment. Eu de exemplu dacă ar fi să aleg între acea materniteatea şi oricare alta să zicem tot din Bucureşti, tot la un spital de stat. Cu siguranţă că aş ocoli materniteatea Giuleşti datorită presiunii psihologice. 
 
Toate vor trece, presa va găsii alte ştiri senzaţionale, lumea îşi va urma cursul, însă o singură întrebare va ramâne. De ce în România trebuie să moară cineva ca să se facă ceva? Asta dacă se face şi nu doar se mimează că se face.
 
P.S. Şapte ani? Numai şapte ani de închisoare merită femeia care a omorât patru ingereasi şi i-a nenorocit pe ceilalţi? Să fim serioşi, că protecţia animalelor te bagă pentru şapte ani dacă omori un câine. Cât mi-aş dori să văd pedepse din filme, gen, trei pedepse pe viaţă. Asta ar merita. Şapte ani?!?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu